Στις 9 Αυγούστου 1971, στην αίθουσα της ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Πατρών, 24 Πατρινοί πολίτες, με την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Λιαρομμάτη, αποφάσισαν ομόφωνα τη σύσταση Φιλανθρωπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ».

Στις 6 Δεκεμβρίου 1972 το Φ.Σ. «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ» σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ίδρυση ιδρύματος με την επωνυμία «ΓΑΛΗΝΗ ΠΟΝΕΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», η δε Σοφία Παπαρηγοπούλου δώρισε στο Σωματείο μία ημιανώγειο οικεία επί οικοπέδου 800τ.μ στην τοποθεσία «Αγυιά».

Στις 20 Μαΐου 1973, μετά από έγγραφη εντολή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, το ίδρυμα μετονομάστηκε σε «ΓΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Στις 23 Ιανουαρίου 1974, η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι, παρά τις προσπάθειες, δεν εξεδόθη το Π.Δ. για την ίδρυση του ιδρύματος, διότι το άρθρο 6 του ΝΔ 1111/72 εκρίθη αντισυνταγματικό, το δε Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας προτίθετο να μετατρέψει το Πρεβαντόριο σε ίδρυμα προστασίας αναπήρων παιδιών.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λιαρομμάτης, καθοδηγητής και εμπνευστής όλων των προσπαθειών, επαίνεσε τη διοίκηση για τις προσπάθειες που κατέβαλε και απέδωσε την αποτυχία σε συγκυρίες της εποχής, ενώ ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση ότι μετά από δικαστική απόφαση το Υπουργείο αναγνώρισε το Φ.Σ. ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ως ειδικώς φιλανθρωπικό.

Στις 24 Ιανουαρίου 1976, η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι οι ενέργειες για την ίδρυση ιδρύματος με την επωνυμία «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» απέβησαν για μια άλλη φορά άκαρπες.  

Την 1η Νοεμβρίου 1976 τελικά, μετά από επίπονες προσπάθειες, άρχισε η λειτουργία ιδρύματος με την επωνυμία «ΓΑΛΗΝΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» σε ενοικιασμένο κτίριο επί της οδού Γερμανού και Ηλείας 5.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1977, η Ασπασία Καρούσου δώρισε ένα οικόπεδο 200τ.μ. επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29.

Τον Οκτώβριο του 1977, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λιαρομμάτης ανακυρήχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του σωματείου σε αναγνώριση της πολυετούς βοήθειας και προσφοράς του.

Το 1978 άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου στο οικόπεδο επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29 και στις 19 Νοεμβρίου 1979 το ίδρυμα μεταφέρθηκε από την οδό Ηλείας στο νέο κτίριο όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Το 2001 η Σταυρούλα Τούλα αγόρασε για λογαριασμό του Φ.Σ. ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ οικόπεδο 180τ.μ. σε συνέχεια του υπάρχοντος οικοδομήματος.

Το 2006 άρχισε η ανέγερση της Νέας Πτέρυγας και το Μάιο του 2011 τέθηκε σε λειτουργία, διπλασιάζοντας το διαθέσιμο χώρο.